Lesmateriaal

Speechen, samenvatten, argumenteren: je leert het allemaal tijdens de voorbereidende lessen. En dán waar het allemaal om draait: het slotdebat.

De lessenserie is enthousiasmerend en verdiepend en beschikbaar vmbo, havo en vwo. In de lessen worden spelenderwijs de vaardigheden geoefend die nodig zijn voor spetterende debatten over techniek. De lessen zijn de voorbereiding op het slotdebat waarin de boss zijn stellingen voorlegt op video.

Bekijk hieronder de korte omschrijving van de verschillende lessen 1 t/m 6. Les 1 kun je hier direct al bekijken en downloaden. Wil je meer lezen? Voor de lessen 2 t/m 6 geef je eerst even je interesse aan bij ‘Meedoen?’. Je bent dan direct ingelogd zodat je al het lesmateriaal kunt downloaden en bekijken!

Geef je interesse aan, kosteloos en zonder verplichtingen. Enkele werkdagen nadat je je interesse hebt aangegeven neemt DebatUnie contact met je op. Om zaken toe te lichten, om jouw vragen te beantwoorden en eventueel het slotdebat in te plannen. Dan kun je nog altijd besluiten om dit jaar wel of niet mee te doen. Aanmelden is dus geheel vrijblijvend!

De lessen

Om het lesmateriaal te kunnen downloaden moet je aangemeld zijn.

Les 1

Enthousiasmeren

Hoofddoel van deze les is om je leerlingen enthousiast te maken over debatteren. Ze leren wat een debat is, leren de vier debatregels en durven ten minste één keer te spreken in een zaaldebat. Ook leer je ze een onbekend standpunt te verdedigen, zelfs als dat tegen hun persoonlijke mening indruist.

Les 2

Speechen

Na deze les zijn je leerlingen in staat een gestructureerde speech te geven. Ze leren over het maken van oogcontact, juist stemgebruik en het nut van handgebaren. Ze overwinnen onzekerheid, hun zelfvertrouwen groeit, ook omdat je ze aanmoedigende feedback geeft.

Les 3

Samenvatten

Het maken van een gestructureerde conclusiespeech en debatteren volgens een bepaalde debatvorm zijn hier de leerdoelen. Door vaker te oefenen worden leerlingen enthousiaster over een debat, en ze dúrven steeds meer.  Ze leren zelfs een standpunt te verdedigen dat tegen hun eigen mening indruist

Les 4

Argumenteren

Wat is het verschil tussen een bewering en een argument? En weet je wat de grootste valkuil is bij argumenteren? Om iets te beweren zonder het te onderbouwen. Dát leren je leerlingen in deze les, en vooral ook hoe ze een argument moeten onderbouwen. Zo herkennen ze sterke maar ook zwakke punten in hun argumentatie. En trainen ze zichzelf om argumenten te kunnen weerleggen.

Les 5

Voorbereiden

De laatste les voor de klassenfinale gaat over voorbereiding: hoe kun je dankzij het ‘voorbereidingsmodel’ vooraf structuur brengen in het bedenken van sterke argumenten voor of tegen een stelling? Kun je voorspellen waarover het debat waarschijnlijk vooral zal gaan? Wat gaat de tegenpartij zeggen, en hoe kun je je hierop voorbereiden?

Les 6

Slotdebat Meet the Boss

De finale! Nu pas je alle opgedane kennis en vaardigheden toe in een wedstrijdvorm. Twee keer twee teams gaan met elkaar de strijd aan op basis van de stelling die de topvrouw of –man aan jullie voorlegt. In een korte video maak je kennis met de organisatie, de boss zelf en welke vraagstukken er spelen. De video eindigt met de stelling, en dan gaat het spetterende debat van start. Spannend!

Lesmaterialen zijn ontwikkeld door de DebatUnie voor het project Meet the Boss.
Heb je vragen? Kijk dan op www.debatunie.nl of bel 071 203 2403.

Meet the Boss
is een initiatief van Jet-Net & TechNet.